زنان ایران در دوره ساسانیان
زنان ایران در دوره ساسانیان
در دوره ساسانیان، ایران جامعهای مرد سالار داشت و حکومت کاملاً مردانه بود. زنان باید به خانهداری، فرزندآوری و همسرداری میپرداختن و تقریباً حق حضور در اجتماع رو نداشتن. طبق تاریخ ساسانی، خسرو پرویز همیشه زیباترین دختران رو به عقد خودش در میاورد و تعداد زنانش در حرمسرا ۳۰۰۰ نفر اعلام شده! سن ازدواجِ دختران در اون دوره پانزده ساله یا کمتر بود؛ البته سه نوع ازدواج متفاوت وجود داشت.
نوع اول، ازدواج ممتاز که هر مرد میتونست فقط یک زن ممتاز داشته باشه.
نوع دوم ازدواج زیردست بود که مردها میتونستن این طبقه از همسرانشون رو برای خدمات جنسی به مردهای دیگه قرض بدن و رضایت زنان شرط نبود!
نوع سوم هم ازدواج متکی به خود بود؛ وکالت دختران برای ازدواج همیشه در اختیار پدر یا یک قیم مرد قرار داشت. اما در صورتیکه تا سن ۱۵ سالگی اونو عروس نمیکردن، دختر میتوانست با اختیار خودش ازدواج کنه و حقوق محدودی داشته باشه.
به هر حال زنان ایران در دوره ساسانیان تحت سلطه و برتری مطلقِ مردان بودن. از جمله اینکه سهم ارث دختران نصف پسرها بود و بعد از ازدواج هم تمام اموال و دارایی هر زن به شوهرش انتقال پیدا میکرد. از طرفی هر مرد میتونست بهراحتی و بیدلیل زنش رو طلاق بده.
زنان ایران حتی درباره فرزندانشون اختیاری نداشتن چون ساسانیان معتقد بودن «زن مزرعهست؛ پس هر چه در آن میروید متعلق به صاحبش (یعنی مرد) است؛ حتی اگر آن مرد دانه را نکاشته باشد!»
زرتشت دین رسمى کشور در دوره ساسانی بود. موبدان زرتشتی ادعا داشتن که ازدواج با محارم برای زنان بهتره و از پاکی نژاد محافظت میکنه. اما همین موضوع باعث مقاومت زنان و گرایش تدریجی مردم ایران به سایر ادیان شد.
بدون دیدگاه