گزارش فایننشال تایمز از واگن‌های بانوان در مترو سراسر دنیا

جرمی کوربین، چپ‌گراترین نامزد از چهار نامزد رهبری حزب کارگر بریتانیا، اعلام کرد که حاضر است مزایای واگن‌های ویژه بانوان را در بریتانیا بررسی کند. او گفت: «برخی از زنان پیشنهادِ واگن‌های مخصوص زنان را به عنوان راه‌حل پاسخگویی به تعرض و آزار جنسی در وسائل نقلیه عمومی علیه زنان، مطرح نموده‌اند. هدف من این است که حمل‌ونقل عمومی را برای همه محلی امن‌تر سازم، از پلتفرم‌های قطار گرفته تا ایستگاه‌های اتوبوس، و همچنین شیوه‌های حمل‌ونقل! اما من در ارتباط با این پیشنهاد با زنان مشورت خواهم کرد و نظرات‌شان را در مورد اینکه از این طرح استقبال می‌کنند یا نه، خواهم شنید. به علاوه بررسی خواهم کرد که آیا اجرای آزمایشی این طرح در ساعات و خطوطی که بیشترین گزارش‌های مزاحمت وجود دارد، مورد علاقه آن‌ها خواهد بود یا خیر.»
ایوت کوپر و لیز کندال، دو رقیب کوربین در رهبری حزب کارگر، از منتقدان اظهارات او در این موضوع هستند. اما خبرنگاران فایننشال تایمز مستقر در کشورهایی که این طرح را اجرا نمودند، گفتند که به صورت کلی از ایده واگن‌های اختصاصی استقبال شده است.

واگن‌های ویژه بانوان در ژاپن

«چیکان» یا دستمالی زنان، در قطارهای شلوغ حومه ژاپن، به عنوان یک جرم به قدری رایج است که باعث شده از زمان بازگشت واگن‌های ویژه بانوان به خط کیئو توکیو در سال ۲۰۰۰، این واگن‌ها به بسیاری از خطوط ریلی کشور، به ویژه در ساعات شلوغی، گسترش پیدا کنند. واگن‌های ویژه بانوان محبوبیت گسترده‌ای دارند و اکثر مردان و زنان در نظرسنجی‌ها از آن حمایت می‌کنند، اگرچه شکایت رایج این است که برای برابری، باید واگن‌های ویژه مردان نیز وجود داشته باشد.
درحالی که آمار جرائم درباره اینکه آیا این واگن‌ها موارد مزاحمت را کاهش داده یا خیر، شواهد نسبتاً کمی ارائه می‌دهند، با این حال، شرمساری مردی که اشتباهی وارد یکی از آن‌ها می‌شود را باید شخصاً تجربه کرد تا به طور کامل درک شود. این ایده که واگن‌ها نشانه شکست طرح و شکست تلاش‌ها برای پایان دادن به دستمالی علیه زنان است، در ژاپن وجود ندارد.
یکی از دلایل اینکه آمارها چیزی را نشان نمی‌دهند، این است که واگن‌های ساعات شلوغ در برخی خطوط به قدری پرازدحام هستند که اثبات یا رد هویت مجرم تقریباً غیرممکن است. فیلم محبوب ۲۰۰۶ با عنوان «اما من این کار را نکردم»، تلاش‌های مذبوحانه مرد جوانی را روایت می‌کند که به دستمالی یک دختر دبیرستانی در قطار متهم شده است و می‌خواهد بی‌گناهی خود را ثابت کند. همچنین از صحنه‌های رایج در قطارهای توکیو، مردی است که با دو دست به میله آویزان چسبیده تا متهم به رفتار ناشایست نشود؛ لذا واگن ویژه بانوان ایمنی نسبی را برای هر دو جنس فراهم می‌کند.
یک زن از حس خوب راحتی و اعتماد موجود در واگن ویژه بانوان می‌گوید، جایی که می‌توان بدون نگرانی آرایش کرد. او می‌گوید: «ترجیح می‌دهم حق انتخاب داشته باشم. این بهتر از آن است که مجبور باشم در تمام مسیر تا محل کار، صورتم زیر بوی بد بغل یک مرد باشد.»
-خبرنگار رابین هاردینگ، توکیو

واگن بانوان
واگن زنانه مترو در ژاپن

واگن بانوان متروی قاهره در مصر

در جامعه‌ای با سطح بالای آزار جنسی، واگن‌های ویژه بانوان در متروی قاهره پناهگاهی برای کسانی است که می‌خواهند از تجربیات ناخوشایند در سیستم حمل‌ونقل عمومی شلوغ شهر اجتناب کنند. این واگن‌ها در سال ۲۰۰۷ در پاسخ به شکایت‌ها از آزارهای کلامی و فیزیکی در قطارها به راه افتادند.
هر مترو دو واگن زنانه در وسط خود دارد. زنان می‌گویند این واگن‌ها از واگن‌های مختلط راحت‌تر است، حتی اگر اغلب شلوغ باشند و به دلیل کمبود فضا، گاهی بین مسافران زن درگیری رخ دهد. اگر مردی حتی اشتباهی سوار شود، زنان عصبانی به او فریاد می‌زنند و خواستار پیاده شدنش می‌شوند.
سمیحه محمد، یک خانم نظافتچی و شهروند مصری می‌گوید: «اگر با همسرم سوار مترو شوم، به واگن بانوان می‌روم و او در واگن دیگری سفر می‌کند تا مشکلی پیش نیاید. همیشه هم بحث‌هایی وجود دارد، حتی اگر زنی پسر نوجوانش را همراه داشته باشد.»
ماموران پلیس در ایستگاه‌ها اغلب کنار درهای واگن بانوان می‌ایستند تا مطمئن شوند مردی سوار نمی‌شود. البته زنان اجازه دارند در تمام واگن‌های مترو سفر کنند و محدودیتی‌ندارند، اما به شدت از حق خود برای فضای ویژه دفاع می‌کنند.
– خبرنگار هبه صالح، قاهره

مترو زنان مصر

زنان در متروی دهلی، هند

من طرفدار پروپاقرص متروی دهلی هستم و همیشه سعی می‌کنم در واگن‌های ویژه بانوان آن سفر کنم. در آن‌جا بسیار آرام‌تر و راحت‌تر از واگن‌های عمومی هستم، جایی که تنها یکی از معدود زنان در میان انبوهی از مردانم.
البته مخالف حمل‌ونقل عمومی مختلط هم نیستم. در تایلند، روزانه با قطار هوایی شهر بانکوک سفر می‌کردم، در میان مردان، زنان و کاتوی‌‌ها (افراد تراجنسیتی) که در میانه طیف جنسیتی قرار می‌گیرند. در متروی لندن هم احساس راحتی می‌کنم، اما در قطارهای بانکوک و لندن تعادل جنسیتی نزدیک به برابر است و جامعه به طور گسترده حق زنان برای اشتراک فضای عمومی را پذیرفته است. در دهلی اما اوضاع متفاوت است، جایی که زنان تنها ۲۵ درصد از مسافران مترو را تشکیل می‌دهند و در بسیاری از ساعات و قطارها این عدد بسیار کمتر است. این باعث می‌شود اغلب احساس کنم زنی تنها در دریایی از مردان هستم، مردانی که بسیاری از آن‌ها فکر می‌کنند «زن‌های خوب و پاکدامن به تنهایی سفر نمی‌کنند».
دهلی به «Eve-Teasing» (آزار و اذیت زنان) در اتوبوس‌هایش بدنام است، جایی که زنان توسط مردان نیشگون گرفته یا مورد دستمالی قرار می‌گیرند. اما در واگن بانوان همه چیز متفاوت و بسیار راحت‌تر است، جایی که می‌توانم در میان نگاه‌های کنجکاو یا لبخندهای دوستانه آرام بگیرم و روزنامه بخوانم. با این حال می‌دانم که واگن بانوان نشانه یک مشکل است، نه راه‌حلی بلندمدت برای آن.
-خبرنگار امی کازمین، دهلی

مترو زنان هند
زنان هند در مترو

پیشنهاد ما:

نظرات تحقیرآمیز بزرگان درباره زنان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *