آزار جنسی زنان فرانسه در حمل و نقل عمومی

چالش زنان فرانسه برای مقابله با آزار جنسی در حمل‌ونقل عمومی

آژانس ملی آمار جرم و جنایت کشور فرانسه در اولین گزارش خود با موضوع آزار جنسی زنان اعلام کرد که بیش از 220000 زن در حمل‌ونقل عمومیِ فرانسه و تنها طی دو سال، مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفتند و این عدد را نیز یک “تخمین محافظه‌کارانه” توصیف کرد! در این گزارش آمده است: «اگر چه عموم مردم بیشتر بر خشونت خانگی تمرکز می‌کنند، اما خشونت جنسی انجام‌شده در خیابان، حمل‌ونقل عمومی یا سایر مکان‌های عمومی به همان اندازه شایسته توجه بیشتر می‌باشد».

رصدخانه ملی جنایت و عدالت جنایی فرانسه (ONDRP) دریافت، که بین سال‌های 2014 تا 2015، حدود 267000 نفر که 85 درصد آن‌ها زن بودند، در وسایل نقلیه عمومی مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفته‌اند. آزار و اذیت‌هایی از جمله بوسیدن، دستمالی کردن، نشان دادن بخشی از بدن و تجاوز جنسی.

این اولین باری است که ONDRP، یک نظرسنجی سالانه برای ناامنی منتشر، و بر آزار جنسی در حمل‌ونقل عمومی تمرکز می‌کند. پاریس در نظرسنجی بنیاد تامسون رویترز، به عنوان سومین شهر دوستدار زنان انتخاب شد و در رتبه چهارم کم‌خطرترین شهر برای خشونت جنسی قرار گرفت. اما بسیاری از افراد در رسانه‌های اجتماعی گفتند که آزار و اذیت جنسی در پاریس یک امر رایج است.

پویش‌های گسترده زنان فرانسه

سیوبهان داولینگ در توئیتر با توصیف دوران دانشجویی خود در پاریس گفت: «به من تف انداختند، فاحشه خطاب کردند و یک روز صبح دو مرد خندان در متروی شلوغ من رو دستمالی کردند. سطح آزار و اذیت روزمره تکان‌دهنده بود».

این مطالعه نشان داد که آزار و اذیت جنسی در وسایل حمل‌ونقل عمومی برای زنان این منطقه بدترین بوده و گزارش‌ حوادث در این شهر، هفت برابر بیشتر از سایر نقاط کشور فرانسه است. البته اکثر موارد آزار جنسی زمانی رخ می‌دهد که قطار یا اتوبوس در حال حرکت بوده و قربانی نمی‌تواند فرار کند.

اکرام موستویی در فیس‌بوک گفت: «وقتی فضاهای بسته با صدها یا هزاران نفر باشد و هیچ مامور امنیتی یا پلیسی وجود ندارد، جای تعجب نیست که عاملان بزدل در مصونیت کامل از مجازات، عمل کنند

زنان فرانسوی برای به اشتراک گذاشتن داستان‌های آزار و اذیت جنسی در رسانه‌های اجتماعی، از کمپین #MeToo با هشتگ #Name_and_Shame گرفته تا #BalanceTonPorc یا «خوک خود را فاش کن» از زنان بسیاری از کشورها پیشی گرفتند. امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در ماه نوامبر از اقداماتی با هدف آموزش عمومی دانش‌آموزان در مورد تبعیض جنسی و خشونت علیه زنان و بهبود حمایت پلیس از قربانیان رونمایی کرد. او همچنین پیشنهاد داد که مزاحمت خیابانی را جرم‌انگاری کنند.1

عدم امنیت زنان در فرانسه
آزار جنسی زنان در حمل و نقل عمومی فرانسه

تغییر در پوشش زنان برای جلوگیری از آزار و اذیت

«نیمی از زنان فرانسوی» برای جلوگیری از آزار و اذیت، پوشش خود را تغییر می‌دهند. همچنین یک نظرسنجی جدید نشان می‌دهد که از هر دو زن در فرانسه، یک نفر شلوار را به دامن ترجیح می‌دهد تا قربانی آزار جنسی در وسایل نقلیه عمومی نشود. با توجه به مطالعه بیش از 6000 نفر توسط فدراسیون ملی انجمن کاربران حمل‌ونقل (Fnaut)، ترس زنان از آزار و اذیت به طور قابل توجهی رفتار آن‌ها را در حمل‌ونقل عمومیِ فرانسه تغییر می‌دهد. در واقع حدود 48 درصد از پرسش‌شوندگان گفتند که هنگام سفر با مترو، اتوبوس یا قطار، با انتخاب شلوار یا استفاده از روسری برای پنهان کردن بالاتنه خود، لباس خود را تغییر می‌دهند. تعداد مشابهی نیز گفتند که برای جلوگیری از آزار و اذیت در زمان‌های خاص، به‌ ویژه عصرها، از وسایل حمل‌ونقل عمومی استفاده نمی‌کنند؛ بلکه 34 درصد به سمت دوچرخه‌سواری، تاکسی یا ماشین می‌روند تا از هرگونه خطر در امان باشند.

زنان فرانسوی
آزار جنسی در فرانسه
پوشش زنان فرانسوی

این موضوع مدت‌هاست که مسئله اصلی کمپین‌های حقوق زنان در فرانسه به رهبری گروه Osez le Feminisme بوده است. مارگو کولِت، سخنگوی این گروه می‌گوید: “آزار و اذیت در حمل‌ونقل عمومی اساساً بی‌اهمیت تلقی شده، در حالی که همه جا وجود دارد و زنان جوان خارجی وقتی به پاریس می‌آیند متوجه آن می‌شوند.” در واقع بسیاری از موارد گزارش شده (86 درصد) در این مطالعه با حضور شاهدان انجام می‌شود. اما  علی‌رغم  این موضوع، قربانیان اعلام کردند که در اکثریت قریب به اتفاق موارد (89 درصد) هیچ‌کس برای کمک وارد نمی‌شود. حتی کمپین‌های دولت برای توقف موضوع جدی آزار جنسی در حمل‌ونقل عمومی! 2

پرخطرترین شهر دنیا از نظر آزار و اذیت جنسی

یک زن 26 ساله که به شرط ناشناس‌ماندن با خبرگزاری The Local فرانسه صحبت کرد، گفت: «پاریس از نظر آزار و اذیت جنسی بدترین شهری بوده است که در آن زندگی کردم. مردان در پاریس آزادی‌های زیادی دارند. واقعاً برای آن‌ها اهمیتی ندارد که چه می‌گویند یا چه احساسی در کسی ایجاد می‌کنند. گاهی اوقات اگر تعداد مردان زیاد باشد، عمداً واگن قطار را عوض می‌کنم. ترجیح می‌دهم خود را در موقعیتی قرار ندهم که با مردان تنها باشم، زیرا می‌دانم چه اتفاقی می‌افتد. مردان متروی پاریس اغلب صندلی‌هایشان را عوض می‌کنند تا در کنار زنان بنشینند و مکالمه‌ای را شروع کنند تا او را به گوشه‌ای بکشند. گاهی اوقات، فقط کلمات نیستند.» همچنین او توضیح داد که یکبار مردی که مست به نظر می‌رسید بازوی او و سپس شکم او را محکم گرفته است.

برنامه دولت فرانسه برای مهار متجاوزین

علیرغم کمپین‌های دولت برای توقف موضوع جدی آزار جنسی در حمل‌ونقل عمومی، این موضوع به طرز وحشتناکی رواج دارد. یک کمپین آگاهی‌بخش با عنوانتوقف کن، دیگر بس استدر نوامبر 2015 با همراهی اپراتور راه‌آهن و رؤسای حمل‌ونقل پاریس، برای توقف آزار و اذیت در حمل‌ونقل عمومی راه‌اندازی شد.

تابستان 2016 نیز، دولت مجموعه‌ای از اقدامات با هدف سرکوب آزار و اذیت جنسی را رونمایی کرد. از جمله ابزارهای دیجیتالی جدید برای گزارش آزار و اذیت، می‌توان به هشدارهای متنی، آموزش کارکنان حمل‌ونقل برای بهبود همدلی با قربانیان و جلوگیری از نمایش تصاویر جنسی در تبلیغات اشاره کرد. این در حالی است که طی سال 2016 یک دانشجوی هنر آمریکایی که در متروی پاریس مورد تجاوز جنسی قرار گرفته بود، به تیتر اخبار تبدیل شد و دو مرد به دلیل تجاوز جنسی گروهی در قطار پاریس زندانی شدند. در عین حال، با توجه به این نظرسنجی جدید، فرانسه هنوز راه بلندی برای بهبود این موضوع دارد.3

پیشنهاد ما:

رابطه فمنیسم و جنگ‌های ایالات متحده آمریکا

منابع:

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *